goMobi
Office-365
SSL

Informatie over domeinnamen

Wat is een domeinnamen?

Een domeinnaam is te vergelijken met jouw huisadres. Iedere plek op internet heeft een IP-adres, dit is te vergelijken met een kadastrale nummer van de kavel waarop jouw huis is gebouwd. Alle kadastrale nummers onthouden is onmogelijk, daarom hebben we gekozen voor adressen. Omdat IP-adressen ook moeilijk te onthouden zijn, gebruiker we domeinnamen. Domeinnamen zijn eenvoudig te onthouden en te communiceren. Wanneer jij een website bezoekt door een domeinnaam in te typen, bijvoorbeeld webstekker.nl, maakt jouw PC, tablet of smartphone een verbinding met het unieke IP-nummer van onze website.

Hoe is een domein opgebouwd?

Een domeinnaam bestaat uit twee delen, de naam en de extensie. In de domeinnaam webstekker.nl is ‘webstekker’ de naam en is ‘.nl’ de extensie. Een domeinnaam kan bestaan uit cijfers, letters en een koppelteken ‘-‘.

Hoe lang ben je ‘eigenaar’ van een domeinnaam?

Je wordt nooit de eigenaar van een domeinnaam, maar je krijgt voor een bepaalde periode van minimaal 1 jaar het exclusieve recht om gebruik te maken van de domeinnaam. Na deze periode kan de registratie worden verlengd. Bij Webstekker krijg je automatisch een melding dat deze periode verloopt. Wil je de periode verlengen met minimaal een jaar dan hoef je niets te doen. Wil je er na de periode geen gebruik meer van maken, dan kun je je domeinnaam opzeggen.

Wat zijn Generieke domeinnamen

Vanaf 2014 zijn er vele nieuwe generieke domeinnaamextensies (gTLD) uitgegeven. Tot medio 2015 komen er honderden nieuwe generieke domeinnaamextensies op de markt. Voorbeelden hiervan zijn, .EXPERT, .AMSTERDAM, .GURU, .SEXY, .PHOTO, .EXCHANGE en .CLUB.

Wil je weten welke Generieke domeinnamen er al beschikbaar zijn of binnenkort op de markt komen? Ga dan naar onze pagina over Generieke domeinnamen.

Informatie over domeinnamen
SSL-certificaten